Programi za uređivanje slika

Photoscape
Photoscape je jedan od najomiljenijih besplatnih programa za slike. Pretrpan je mogućnostima dok je s druge strane jednostavan za korištenje. Photoscape ima više "modova" uključujući preglednik, editor, konverter formata slika, preimenovanje slikovnih fajlova, automatsko obrađivanje slika (batch processor), pregled izgleda ispisa fotografije, screen capture odnosno print screen opcija i još dosta toga. Ostavlja svestran dojam nakon uporabe s tim da vas sučelje neće zbuniti kod potrebe za jednostavnijim uređivanjem slika. Uz najpoznatije foto formate kao što su JPEG, PNG ili animirani GIF, podržava i RAW format. Ugrađeni su predlošci za stripove i kolaže slika a od alata tu je popularni red-eye removal za uklanjanje crvenih očiju na fotografijama, podešavanje svijetla ili sjena i kontrasta slike. Program ima dosta drugačije sučelje (interface) od vodećeg Photoshop-a, ali se zato obrada može izvesti paraleno u tabovima što je velik plus za Photoscape. Nekome će u početku biti teško naviknuti se na takav izgled editora, no u većini slučajeva to kasnije ide brzo. U zadnje dvije godine programu su nadodane dodatne opcije kao što je korekcija svijetla, filteri, promjena veličine/rezolucije slike, crtanje slika, podešavanje balansa crne i bijele itd. Ovaj program za obradu slika možete skinuti na linku za direktni download.


Photoshop
Photoshop CS5 poznate tvrtke Adobe možete besplatno probati ali se licenca za trajno korištenje plaća. Razlog tome što je program nakrcan mogućnostima za uređivanje, njegova ukupna velićina je skoro 1 GB. Koriste ga fotografi, umjetnici, dizajneri, svaka slika koju vidite u časopisu ili na plakatu je "fotošopirana" odnosno prošla kroz Adobeov Photoshop. Upravo ta profesionalnost kod obrade fotografija ga je postavila na mjesto broj jedan. Instalacija je standardna, interfejs je napredan za početnike. Zato ćete morati proći turtoriale za obradu slika u Photoshopu i dobro se namučiti jer nije nimalo sličan dobrom starom Windows Paintu na kojeg smo svi navikli. Glavne značajke ovog programa su filteri i leće s kojima možete doslovno na računalu stvoriti sliku u digitalnom obliku koju ste prethodno zamislili u glavi. Do takve uporabe vas dijele alati i opcije kao što su: MiniBridge sučelje, Automatic Lens Correction za automatizirane poslove koji su prije bili mogući za odraditi samo manualno, Content Aware Fill za programsko popunjavanje dijelova slike susjednim pikselima obrađenim u prikladnoj boji i tonu... High Dynamic Range (HDR) je tehnika za procesiranje slika u većem rasponu osvjetljenja između najsvjetlijih i najtamnijih dijelova fotografije. Intelligent selection je trik koji, kako mu i ime kaže, inteligentno odabire područje i pomoću Refine omogućava retuširanje/preradu isključivog objekta poput perja, oblaka, kose itd. Adobe Photoshop ima tradiciju među programima za obradu slika već 20 godina a među novo pridošlim mogućnostima tu su Mixer Brush što je doslovno prevedeno kist-mješač za kombiniranje boja, poboljšani 3D alati...Ako ste zainteresirani i imate volje za bolje se upoznati sa ovim programom, Photoshop je pravi izbor za hobi poput uređivanja slika. Adobe Photoshop je dostupan za besplano skidanje.


Corel PaintShop Photo
Corel PaintShop je sve što trebate za kreiranje savršeno uređene fotografije. Posljednje izdanje stavlja ovaj program za uređivanje slika u klasu sa Adobeovim Photoshopom. PaintShop pruža opcije brzog online dijeljenja slika kao i otvaranje projekata u HD rezoluciji. Uključuje još i WebSite X5 za izradu websajtova u 5 koraka kao i Corel KTP kolekciju sa 24 filtra za postizanje specijalnih efektata na slici. Retuširanje slika koje su prethodno uhvaćene iz HD videa uz kombiniranje fotografije i video projekta je Corelova integracija multimedije u jednom jedinom programu. Za dijeljene uređenih slika potreban je Facebook, Flick ili Youtube korisnički račun, čuvanje na način da se dokumenti sprže na CD/DVD ili pak slanje direktno komprimiranih slika putem e-maila je ono što Corel PaintShop Photo čini obaveznim izborom. Organizacija je slična kao i ona koju imaju ostali programi za obradu slika a uključuje: thumbnails odnosno pretpreglede fotografija za brzo selektiranje, pretragu, ocjenjivanje, tagove, primjenjivanje napravljenih postavka na sve ili neke od slika. Mjesečna verzija dostupna je za besplatni download i testiranje programa.


GIMP
GIMP je popularni open-source editor slika originalno razvijen za Linux operativni sustav. To znaći da se može besplatno skidati a isto tako ga programeri volonterski mogu poboljšavati. Na Windowsima radi stabilno bez ikakvih poteškoća, pa se GIMP često smatra besplatnim Photoshopom. Uređivanje fotografija ovim programom je moguće preko raznovrsnih alata: kist (Brush), zračni kist (Airbrush), olovka (Pencil), ostale vrste kistova i uzoraka, alati za rotaciju slika, višestruki Redo i Undo, podrška za animacije, odabiranje oblika elementa (pravokutnik, elipsa, slobodni, fuzzy, inteligentni, poligonalni...). Programom možete obraditi brojne ekstenzije slika: BMP, GIF, JPEG, MNG, PCX, PDF, PSD, PNG, SVG, TIF, TGA, XPM, itd. uključujući konvertanje tih formata fotografija. Za downloadanje GIMP možete pronaći na dosta sajtova kao i ostale programe za uređivanje slika.


ACDSee
ACDSee Pro je profesionalno dizajnirani program za obradu slika često korišten kao pregledik. Interface mu je podjeljen na 4 dijela: sredina za kompletan predpregled galerije slika, na lijevoj strani navigacija i veći pregled odabrane fotografije, i desna strana s opcijama programa za retuširanje. Možda nema puno opcija za modificiranje slika, ali preglednost i organiziranost koje ima ACDSee pružaju brzo upadanje u shemu programa za manje iskusne korisnike. Svakako ga treba isprobati. ACDSee Pro je dostupan u jednomjesečnoj trial verziji.IrfanView
IrfanView je freeware preglednik slika koju uz pregled može i editati, konvertati ili pokretati multimedijalne sadržaje. Tako uz slikovne sadrži podršku za video ili glazbene datoteke (Flash, Ogg, MPEG, MIDI, mp3). Modificiranje slika prate standardne opcije za obradu: svjetloća, kontrast, gamma level, rotacija fotografije, zamjena ili ispunjavanje bojom, gumica, dodavanje teksta, mjerenje udaljenosti... Program može primati slike sa skenera a opcija za stvaranje vlastitog screensavera u obliku slideshowa uz popratnu muziku je također tu. IrfanView je stvorio mladi student informatike podrijetlom iz BiH a zauzeo je mjesto među omiljenim editorima/preglednicima u svijetu kao simpatičan program za uređivanje slika što je velik uspjeh za našeg susjeda. Pošto je besplatan, IrfanView možete nabaviti na mali milijun websiteova.Paint.NET
Paint.NET je editor za slike s alatima za izrezivanje (crop), rotaciju i mjenjanje veličine slika, podešavanje boja, stvaranje kolaža fotografija... Neograničen broj Redo i Undo opcije za razliku od klasičnog Painta, čija je Paint.NET zapravo besplatna zamjena, kod kojega je to ograničeno na 3 prethodna poteza. Turtorijali za uređivanje slika na službenoj stranici, jednostavnost, ekipa na forumu uvijek spremna pomoći i ostali plusevi čine program cijenjenim i često korištenim u svojoj kategoriji. Prema nekim sajtovima specijaliziranim za fotografije, u dvoboju Paint.NET protiv GIMP-a pobjeđuje upravo ovaj program za obradu slika jer su mu sučelje (interface) i jednostavnost glavne prednosti što pogoduje početnicima. Veliki je plus brži start-up tj. pokretanje aplikacije, a rijeđe se dogodi da se blokira odnosno zamrzne što može uništiti nečiji cjelodnevni trud na fotografiji.

Pixia
Pixia je engleska verzija popularnog alata za obradu slika i softvera za retuširanje. Uključuje posebne kistove, opcija za višestruki layers, mogućnost maskiranja, vektorski i bitmapski bazirani alati za crtanje, boje i tonovi, podešavanje osvjetljenja, undo odnosno vraćanje mnogo poteza unatrag i ponovni redo. Alatne ikone su pregledno dizajnirane, a prelazom miša preko njih dobivate kratki opis pojedine. Pošto je ovaj program za uređivanje slika freeware ne podržava spremanje u GIF formatu ali je zato ima podršku na više jezika. Program je kompatibilan sa starijim Windowsima, ali isto tako i sa Vistom i Windows 7. Pixia ima samo 6.5 MB za download a pri samoj instalaciji program vas pita koje slikovne fajlove želite asocirati sa njim. Vrlo je profesionalna i odlična je besplatna alternativa Photoshop-u.


Photo Pos Pro
Photo Pos Pro se prije naplaćivao ali je sada besplatan za download. Močna je aplikacija s brojnim mogućnostima za prosječnog korisnika. Korisnično sučelje (interface) sadrži najčešće korištene tool-ove a uključuje i savjet dana, bitne značajke koje ovaj program za obradu slika preporuča. Nedostatak je što je taj isti interface predetaljan pa stvara nejasnoće i program nema kratice na tipkovnici. Kod obrade fotografija veliki je plus posvećenost Red Eye Reduction alatu tj. micanju crvenih očiju na slikama. Photo Pos Pro sadrži datoteke raznoraznih oblika, tekstura, uzoraka, šablona, što je odlično za uređivanje kreativnih fotografija.

MyPaint
MyPaint je još jedna open source aplikacija za uređivanje slika s brojnim kistovima i olovkama za crtanje, ugljenom, paletama i podlogama, a možete stvoriti i osobne crtaće alate. Jednostavan i besplatan za download, MyPaint je uvršten u kategoriju programi za obradu slika slični onom koji dolazi uz Windows. Poboljšanja u odnosu na spomenuti su fullscreen crtaća ploča u namjeri bolje preglednosti, tona pregledno kategoriziranih kistova, bolji odabir boja sa promjenama svjetloće i zasićenja, uređivanje zumiranih slika do čak 30x u nekim slučajevima...

Nema komentara:

Objavi komentar